diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Adatok rögzítése a DIABALL rendszerbe

Az adatbevitelre szolgáló felületet a "Naplózás" fülre kattintva lehet elérni, a rendszer indításakor ez jelenik meg. Az ablak felső részén lévő táblázat sorai a kiválasztott paramétereket, oszlopai az időpontokat tartalmazzák. Mindig 1 nap adatai láthatók, indításkor az aktuális nap jelenik meg. Minden naphoz lehet szöveges megjegyzést fűzni, ezt a rendszer automatikusan elmenti.

A "Nyomtatás" gombra kattintva a bevitt adatokat ki lehet nyomtatni, vagy szöveges fájlba menteni.

diaball_rogzit.png

A rögzítő ablak felépítése

Navigáció

Az aktuális dátum az megjegyzés alatt látható, megváltoztatni a mellette található gombok segítségével lehet. A gombok magyarázata: (balról jobbra haladva)

  • Az előző hét azonos napja
  • Az előző nap
  • A naptárból bármelyik napot kiválasztása
  • A következő nap
  • A következő hét azonos napja

Oszlopok kezelése

A jobb felső sarokban található gombok funkciói:

  • Oszlop hozzáadása: a táblázat elején megjelenik egy új oszlop, az aktuális időponttal.
  • Oszlop törlése: a kijelölt oszlop eltávolítása
  • Sorba rendezés: az oszlopok időpont szerinti sorba rendezése

Adatbevitel

Új értéket bevinni, vagy a korábbiakat módosítani a megfelelő cellára kettőt kattintva lehet. Ekkor megjelenik egy ablak, amiben meg lehet adni a részletes adatokat. A "Mentés” gombra kattintás után a megadott érték bekerül a táblázatba (ha még nem szerepelt a megadott időpont, akkor megjelenik egy új oszlop). A túl alacsony vagy magas értékeket a program vörös háttérrel emeli ki. Ha valamelyik értékre rááll az egérrel, akkor megjelennek a hozzá kapcsolódó információk (pl. a fizikai aktivitás intenzitása) is.

Ha egyszerre több adatot szeretne rögzíteni, használhatja a "Mérések gyors rögzítése" funkciót is. Ennek indításához kattintson a bal alsó sarokban lévő gombra. A megjelenő ablakban ki kell választani a rögzítendő adat típusát, megadni az időpontot, valamint az értéket. Ezután kattintson kétszer a csúszkára, ennek hatására megjelenik a beírt érték az alsó mezőben, valamint az idővonalon egy piros csillag. A rögzítés végeztével kattintson a Mentés gombra!

diaball_rogzit_gyors.png

Sémák

Néhány paraméterhez (vércukormérés, inzulin- és tablettaadagolás, szénhidrátbevitel) tartozhatnak ún. sémák. Egy séma valamilyen előírást tartalmaz, pl. az étkezések időpontját és a szükséges szénhidrátbevitelt, vagy azt, hogy mikor, milyen gyógyszerből mennyit kell bevenni. A sémák megtekintéséhez vagy módosításához először a kívánt paraméter sorának bármelyik cellájába kell kattintani, majd a jobb alsó sarokban található "... séma" gombra (A gomb felirata mindig az éppen beállítható sémát mutatja, ill. ha a kiválasztott paraméterhez nem adható meg séma, akkor eltűnik). Az így megjelenő ablakban lehetőség van a sémák létrehozására, módosítására vagy megtekintésére. Egy méréshez több séma is tartozhat (pl. ha megváltozik a gyógyszerszedési előírás, új sémát lehet létrehozni), amelyeket az érvényesség kezdő dátuma azonosít.

Első lépésként mindig ki kell választani egy sémát a listából, vagy létrehozni egy újat. Ezután meg lehet adni a séma adatait, majd a "Mentés" gombra kattintva rögzíteni azt.

 

diaball_sema_etk.png
Étkezési séma
 
Ha adott meg sémát, akkor (a vércukormérést kivéve) lehetőség van "Séma szerinti rögzítésre" is. Ez azt jelenti, hogy a program automatikusa kitölti az adott sort a sémában megadott értékek szerint. Akkor válassza ezt a funkciót, ha az adott napon mindent az előírás szerint hajtott végre, pl. megfelelő mennyiségű szénhidrátot fogyasztott a kellő időben. Akkor is használhatja a séma szerinti rögzítést, ha kismértékben eltért tőle - ebben az esetben elegendő csak az eltérést módosítani utána.

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2010-04-02 10:09:05