diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Táplálkozás cukorbetegségben

A diabétesz öngondozásának egyik pillére a megfelelő táplálkozás. Inzulin nélkül kezelt betegeknél már ez is elegendő lehet a megfelelő vércukorszint eléréséhez. Célszerű elkerülniük a gyors vércukor-emelkedést okozó ételeket, és energiaigényüket napi 3-5 étkezéssel biztosítani. Inzulinkezelés esetén az ideális vércukorszint biztosításához az étkezések időpontjának és mennyiségének tudatos tervezése, és a kezeléssel való összehangolása szükséges. A személyre szabott étrend kialakítása dietetikus segítségével történhet.

 

Energiatartalom

A szervezet napi energiaszükségletét számos tényező befolyásolja. Energiakalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy megközelítően mennyi kalóriára van szüksége a jelenlegi testsúlya fenntartásához. Amennyiben súlyfelesleggel rendelkezik, úgy ennél kevesebb kalóriát (1000-1400 kcal) ajánlott bevinnie. Már mérsékelt nagyságú fogyás is csökkenti az inzulinrezisztenciát, ezáltal jó hatással van a vércukor-szintre is.

 

Az étrend összetétele

Fontos odafigyelni a tápanyagok optimális arányára. A cukorbetegek számára ajánlott étrend megegyezik az egészséges táplálkozás legfrissebb irányelveivel. A szénhidrátok ajánlott aránya 50-55%, komplex, magas rosttartalmú szénhidrát formájában. A cukor és a cukorral készült ételek és italok (különösen a cukrozott üdítőitalok) fogyasztása kerülendő, helyettük magas rosttartalmú zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása ajánlott. Inzulinnal kezelt betegeknél a hipoglikémia kivédése, egyéb esetekben az inzulin-termelés serkentése és egyes gyógyszerek okozta vércukoresés elkerülés miatt fontos a megfelelő szénhidrátbevitel. Emelett 15-20% fehérje, a fennmaradó hányadban zsír fogyasztása ajánlott.

 

Élvezeti szerek fogyasztása

Cukorbetegek számára 1-3 csésze kávé és 2-4 csésze tea fogyasztása megengedett. Alkoholos italok fogyasztásakor azok alkohol- és cukortartalmát is figyelembe kell venni. Cukorbetegek számára csak étkezések mellé javasolt nők számára legfeljebb 1, férfiak számára 2 egység alkohol fogyasztása. Egy egység megközelítően 1-1,5 dl bor, 3 dl sör vagy 2-3 cl tömény szeszes italnak felel meg.

 

Édesítőszerek

A cukorhelyettesítő anyagok (pl. fruktóz, szorbit) a cukorral megegyező energiatartalmú, fogyasztásuk nem ajánlott. 

A mesterséges édesítőszerek fogyasztása megengedett. Több fajtájuk van, amelyek fizikai tulajdonságaikban különböznek. A forgalomban lévő termékek többsége különböző vegyületek kombinációjából áll.

  • Ciklamát: édesítő ereje 30-szorosa a cukorénak, hőstabil
  • Aceszulfám-K: édesítő ereje 200-szorosa a cukorénak, hőstabil
  • Szacharin: édesítő ereje 300-szorosa a cukorénak, hőre bomlik, egyeseknél kellemetlen utóízt okozhat
  • Aszpartám: hőre bomlik, ezen felül fényérzékeny és a lejárati időn túl elbomlik. Mivel fenil-alanin származék, fenilketonuriában szenvedő betegek nem fogyaszthatják.

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2010-01-04 14:05:39