diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

A diabétesz gyógyszeres kezelése

A diabétesz kezelésének fő célja a normálishoz közeli vércukorszintek biztosítása. Ennek 2-es típusú cukorbetegségben alkalmazható formája a tablettás kezelés. Csak azoknál a betegeknél hatásos, akiknek még van saját inzulin-termelésük. Ez a terápia második lépcsője: ha a diéta és az életmódváltozás nem éri el a kívánt hatást, akkor szükséges áttérni rá. A cukorbetegség gyógyszeres kezelésére az első kísérletek az 1950-es években történtek, és ma már számos, eltérő élettani hatású készítmény áll rendelkezésre.

Inzulintermelést serkentő szerek

Ebbe a csoportba a szulfanilurea típusú gyógyszerek tartoznak, amelyek növelik a szervezet saját inzulintermelését. Legerősebb fajtái glibenclamid (Gilemal, Glucobene) hatóanyagot tartalmaznak, amely tartós és intenzív hatású, emiatt mellékhatásaként hipoglikémia léphet fel, ezért általában nem alkalmazzák első kezelésként. A gyógyszergyárak később további, hasonló hatóanyagokat dolgoztak ki, amelyek rövidebb vagy kevésbé intenzív hatásúak. Ilyen a gliclazid (Diaprel, Gluctam), amelynek további előnyös tulajdonsága, hogy lassítja a véralvadást, ezzel csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. A glimepirid (Amaryl) hosszú hatású készítmény, így elegendő napi egy tabletta szedése. Előnyös lehet a szívbetegeknél történő alkalmazása, mivel más készítményekkel ellentétben nem fedi el a szívelégtelenséget jelző mellkasi fájdalmat. Hasonló hatású, de némileg eltérő szerkezetű vegyületek a glinidek, pl. nateglinid (Starlix) és repaglinid (NovoNorm). Ezek a szerek gyors, rövid idejű inzulinkiáramlást okoznak, így étkezés előtt alkalmazva az étkezés utáni vércukor-emelkedést kompenzálják. Önmagukban azonban általában nem elegendőek.

Magas vércukorszintet csökkentő szerek

A biguanidok nem teljesen tisztázott módon, valószínűleg a májban fejtik ki hatásukat. Mivel nem az inzulintermelést fokozzák, ritkán okoznak hipoglikémiát. Nem alkalmazhatók máj- vagy vesekárosodásban, súlyos tüdőbetegségben szenvedő vagy rendszeresen alkoholt fogyasztó betegeknél. A csoport leghatásosabb hatóanyagának ma a metformint (Adimet, Maformin, Metrivin stb.) tekintik, leggyakrabban ezt választják első gyógyszernek. Viszonylag gyakoriak az emésztőrendszeri mellékhatások (pl. hasmenés), de ez az adagolás fokozatos növelésével csökkenthető. Az acarboz (Glucobay) egy enzim gátlásával csökkenti étkezést követően a vércukorszintet. Főleg azoknál a betegeknél hasznos, akiknek az étkezés utáni vércukorszintje magas, míg az éhomi érték megfelelő. Alkalmas csökkent glükóztoleranciájú betegeknél a diabétesz kialakulásának megelőzésére is. Hipoglikémiát nem okoz, de emésztőrendszeri mellékhatások jelentkezhetnek. Veszélye, hogy ha más okok miatt kialakul a hipoglikémia, akkor a cukor felszívódásának gátlása miatt a szőlőcukor fogyasztása nem szünteti meg azt.

Inzulinérzékenységet növelő szerek

A diabétesz kezelésében alkalmazott gyógyszerek legújabb csoportja a sejtek inzulinérzékenységét fokozza, tehát lehetővé teszi a cukorbetegség okának kezelését. Ebbe a csoportba tartozik a rosiglitazon (Avandia), amely Magyarországon jelenleg csak kombinációban alkalmazható.

A megfelelő gyógyszer kiválasztása

A kezdő gyógyszert egyénileg kell meghatározni: normál testsúlyú, vagy sovány 2-es típusú cukorbetegeknél a betegség hátterében legtöbbször csökkent inzulintermelés áll, ezért általában szulfanilurea típusú gyógyszert alkalmaznak. Elhízott betegeknél ált. metformin vagy acarboz a kezdő készítmény. Ha egyfajta gyógyszerrel nem érhető el a kívánt hatás, akkor kombinációs terápiát alkalmaznak, akár 3 eltérő hatásmechanizmusú tabletta együttes adásával. Ha ez sem vezet célra, a követező lépcső a tabletták mellett napi egyszeri inzulin adása.

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2009-11-13 10:50:03