diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Milyen típusai vannak a cukorbetegségnek?

1-es típus

Elsősorban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél alakul ki, legtöbbször 35 éves kor alatt. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek károsodása jellemzi, általában az immunrendszer hibás működése (ún. autoimmun reakció) következtében. Egyes esetekben a betegség oka nem ismert. Az inzulintermelés megszűnik, emiatt minden esetben inzulin-terápia szükséges az életben maradáshoz. A tünetek gyorsan kialakulnak, akár napok alatt; gyakran jelentős fogyással kezdődik.

2-es típus

A cukorbetegség leggyakoribb fajtája. Jellemzően idősebb korban alakul ki, az inzulin nem fejti ki megfelelően a hatását, ún. inzulinrezisztencia alakul ki. Kezdetben megfelelő diétával és gyógyszerekkel kezelhető, de idővel inzulin-terápiára is szükség lehet a vércukorszint megfelelő beállítása érdekében. A tünetek lassan fejlődnek ki, gyakran csak évek múlva, a szövődmények megjelenése után ismerik fel. Az inaktív életmódnak, a túlsúlynak és az egészségtelen táplálkozásnak jelentős szerepe van a kialakulásában.

Terhességi diabétesz

A terhesség során fellépő hormonális hatások is okozhatnak inzulinrezisztenciát, ekkor beszélünk terhességi (gesztációs) cukorbetegségről. Gyakrabban alakul ki idősebb, ill. elhízott nőknél. Okozhat fejlődési, növekedési rendellenességeket, és növeli a szövődmények kockázatát. A terhesség 24-28. hetében javasolt szűrővizsgálat elvégzése. Kezelésének első lépése a diéta, amennyiben ez nem elegendő, akkor inzulin-terápiára van szükség. A szülést követően jellemzően megszűnik. Ha már a terhesség első szakaszában megjelent, vagy továbbra is fennáll, akkor ez 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségre utalhat. Még ha helyre is áll a normális vércukorszint, növeli a későbbi 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

Egyéb típusok

A diabétesz ritkább kiváltói okai lehetnek genetikai zavarok, gyógyszerek, kémiai anyagok, fertőzések is. Egyre gyakoribb kiváltó ok a hasnyálmirigy-gyulladás, amelyet a túlzott alkoholfogyasztás okoz. Ebben az esetben a hasnyálmirigy béta-sejtjei is károsodnak. Ennek következtében megszűnik a glukagon-termelés is, ami által nehezebbé válik a hipoglikémia megelőzése.

[Vissza]

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2010-01-04 14:05:39