diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Miért veszélyes a cukorbetegség?

A diabétesz egyik veszélye, hogy a betegség, vagy a nem megfelelő kezelés következtében a vércukorszint túl magassá, vagy éppen túl alacsonnyá válik. Mindkét állapot súlyos következményekkel járhat.

Hipoglikémiáról akkor beszélhetünk, amikor a vércukorszint 3 mmol/l alá csökken. A tünetek esetenként magasabb érték mérésekor is megjelenhetnek. Hipoglikémiát okozhat a nem megfelelő táplálkozás, a túlzott fizikai megterhelés, vagy a nem megfelelő kezelés is. Leggyakrabban inzulinnal kezelt betegeknél alakul ki, de előfordulhat például szulfanilurea típusú gyógyszert szedő 2-es típusú cukorbetegeknél is. A tünetek változatosak lehetnek: izzadás, szédülés, szívdobogás, remegés, kettős látás, fejfájás, eszméletvesztés, a legsúlyosabb esetben kóma. Ilyen esetben minél hamarabb meg kell emelni a vércukorszintet: Enyhébb esetekben a beteg önmaga korrigálhatja az állapotát gyorsan felszívódó szénhidrát (pl. szőlőcukor-tabletta, cukrozott ital) fogyasztásával. Súlyosabb hipoglikémia eszméletvesztéshez vezet, ekkor  glükóz-infúzió, vagy inzulinnal kezelt betegeknél glukagon-injekció beadása szükséges. Eszméletlen beteget etetni vagy itatni tilos, mert félrenyelhet!

Szintén súlyos tünetekhez vezethet, ha a vércukorszint tartósan nagyon magas (hiperglikémia). Még nem diagnosztizált betegeknél, túl kevés inzulin beadásakor, egyes gyógyszerek, betegségek vagy stressz hatására alakulhat ki. Ilyenkor még fokozottabban jelentkezik a gyakori vizeletürítés, ami kiszáradáshoz vezethet. Emiatt fontos a folyadékpótlás. További tünetei a szapora pulzus, émelygés, hányás, kipirult bőr, szomjúság. Acetonos lehelet kísérheti. Ha hosszabb ideig fennáll, akár kómához is vezethet. A szervezet kémhatása savassá válik, ún. ketoacidosis alakul ki. Minden esetben kórházi ellátásra van szükség!

A normálisnál magasabb vércukorszint hosszabb távon károsítja az ereket, ami további szövődményekhez vezethet. A szem ereinek károsodása vakságot, a vesében kialakuló elváltozások veseelégtelenséget okozhatnak. A cukorbetegséggel gyakran járnak együtt szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés. A diabétesz annyival növeli ezek kockázatát, mint egy korábbi szívinfarktus!

[Vissza]

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2010-01-04 14:05:39