diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Inzulinterápia a cukorbetegségben

Inzulin-típusok

Legkorábbi időben állatokból (pl. sertés, marha) nyerték ki az inzulint. A kutatások kiderítették, hogy  a sertésinzulin hasonlít legjobban az emberi inzulinra (mindössze egyetlen aminosavban különbözik), így attól kezdve csak ezt használták. Később lehetővé vált az emberi inzulin szintetikus előállítása, ami kiszorította az állati inzulint. Ma már egyedül csak a szemilente nevű állati eredetű készítményt forgalmazzák, mivel egyes esetekben hatásosnak bizonyult a hajnali jelenség megelőzésében. A gyártó azonban ezt is ki akarja vonni a forgalomból, mivel előállítása nem gazdaságos. A legmodernebb inzulin-készítmények az ún. inzulin-analógok, amelyek az inzulinmolekula szerkezetének módosításával jönnek létre. Ezek sokkal gyorsabb felszívódásúak, így a korábbi 30 perc helyett már 5 perccel a beadás után étkezhet a beteg. Ebben az esetben az étkezések száma is csökkenthető, nincs szükség köztes étkezésekre. További előnyük, hogy a nap bármely szakában mért magas vércukorszint esetén kis mennyiségben korrekciós céllal is beadhatók. Léteznek már elhúzódó hatású inzulin-analógok is.

Hatáshossz alapján léteznek gyors hatású készítmények, amelyek legfeljebb 5-6 órán át fejtik ki hatásukat. A közepes hatásúak 10-16, a hosszú hatásúak akár 24 órán keresztül hatnak.

Az inzulin-terápia legújabb eszköze az inzulinpumpa, amely folyamatosan adagol gyors hatású inzulin-analógot a bőr alá. Ez a módszer csökkenti a vércukorszint ingadozását, és rugalmasabb életmódot tesz lehetővé. 1-es típusú cukorbetegségben alkalmazzák.

 

Inzulin-kezelés 1-es típusú cukorbetegségben

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére minden esetben inzulin-terápia szükséges. A természetes inzulinigény legjobban az ún. intenzív inzulin-kezeléssel biztosítható. Általában két fő részből áll: reggel és este elhúzódó hatású, ún. bázis inzulin beadásából, valamint az étkezések előtt (bólusnak is nevezett) gyors vagy ultragyors hatású inzulin adásából. Mivel az ultragyors hatású analóg készítmények rövidebb ideig hatnak, esetenként szükséges lehet harmadik bázisinzulinra is. A kezelés fontos része az önellenőrzés, valamint a beállított alaprendszer élethelyzeteknek megfelelő, rugalmas változtatása, azaz az öngondoskodás.

 

Inzulin-kezelés 2-es típusú cukorbetegségben

A 2-es típusú cukorbetegeknél egy idő után kimerül a saját inzulintermelés, és a gyógyszeres terápia már nem képes biztosítani a normál vércukor-értéket. Ekkor náluk is inzulin-terápia válik szükségessé. Kezdetben legtöbbször napi egyszeri (esti), hosszú hatású inzulint írnak elő a tablettás kezelés mellé. A legújabb tapasztalatok alapján ez hosszabb ideig, akár néhány évig is elegendő lehet, és közben a beteg is hozzászokik az injekciózáshoz. A kezelés következő lépcsője az 1-es típushoz hasonló, bázis és étkezésekhez kapcsolódó inzulinadagolás lehet. 2-es típusú betegeknél viszont legtöbbször elegendő a napi egyszeri bázisinzulin, mivel megmarad valamennyi saját termelésük is.

A hagyományos, napi kétszeri kezelés 1-es típusban háttérbe szorult, inkább csak 2-es típusban alkalmazzák. Ekkor reggel és este ún. előkevert (premix) inzulint alkalmaznak. Ez a fajta injekció meghatározott arányban tartalmaz hosszú és gyors hatású inzulint (pl. 30/70%). A kezelési forma hátránya, hogy csak együtt lehet a két komponens mennyiségét változtatni.

 

Az inzulin-kezelést befolyásoló tényezők

Az inzulin-adagolás beállításakor meghatározott dózis csak egy alap, amelytől el lehet, időnként el kell térni. A szervezet inzulinigényét ugyanis számos tényező befolyásolja. Ezek egy része a beteg viselkedésétől függ, más részük külső, nem befolyásolható hatás. A betegnek meg kell tanulnia az inzulin-mennyiséget mindig az aktuális élethelyzetéhez igazítania. Néhány dolog, amit figyelembe kell venni:

  • Étkezés : ha az étkezések időpontja, vagy mennyisége eltér az előírttól.
  • Fizikai aktivitás : a mozgás hatására csökken a vércukorszintet, emiatt kevesebb inzulinra van szükség, esetleg több szénhidrátot kell fogyasztani.
  • Stressz: növeli a vércukor-szintet.
  • Időjárási frontok: egyes esetekben a kettős vagy melegfronti hatás hipoglikémiához, a hidegfront hiperglikémiához vezethet.
  • Nők esetében a menstruációs ciklus is befolyásolja az inzulin-igényt:
  • Fertőzések, láz : szükség lehet az inzulinadag növelésére; mindenképpen ajánlott a gyakoribb önellenőrzés.

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2010-01-04 14:05:39