diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Gyakori kérdések - mit ehet a cukorbeteg?

Fogyaszthatok-e édességet vagy csokoládét?

A cukorbetegeknek kiegyensúlyozott étrendre kell törekedniük, amibe alkalmanként beletartozhat az édesség is. Az elfogyasztott édességet bele kell számítani az engedélyezett szénhidrát- és energiamennyiségbe.  A vércukor-emelő hatás testmozgással kompenzálható. A sütemények elkészíthetők cukor helyett mesterséges édesítőszerekkel is. Hipoglikémia esetén jól jöhet egy szelet csokoládé a vércukorszint gyors emeléséhez.

Fogyaszthatok-e kávét, teát?

Cukorbetegek számára 1-3 csésze kávé és 2-4 csésze tea fogyasztása megengedett. A koffein nem emeli a vércukor-szintet. Cukor helyett természetesen célszerűbb édesítőszerrel elkészíteni.

Kell-e diétáznom?

A "diéta" a legújabb ajánlások szerint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást jelenti, amely egyaránt tartalmaz szénhidrátokat, fehérjét és zsírokat, megfelelő arányban. Fontos a megfelelő mennyiségű rost bevitele és a rendszeres gyümölcsfogyasztás. Amire oda kell figyelni, az a bevitt kalória mennyisége.

Mennyi alkoholt fogyaszthatok?

Alkoholos italok fogyasztásakor azok alkohol- és cukortartalmát is figyelembe kell venni. Édes likőrök, borok, pezsgők fogyasztása nem ajánlott. Cukorbetegek számára csak étkezések mellé javasolt nők számára legfeljebb 1, férfiak számára 2 egység alkohol fogyasztása. Egy egység megközelítően 1-1,5 dl bor, 3 dl sör vagy 2-3 cl tömény szeszes italnak felel meg. A száraz borok és főként a tömény italok gátolják a máj cukor-leadását, ezért inzulinnal vagy szulfanilurea készítményekkel kezelt betegeknél a vércukorszint hirtelen esését okozhatják, ezért ezekben az esetekben különösen ajánlott az egyidejű szénhidrát-bevitel.
 

Mennyi és milyen gyümölcsöt fogyaszthatok?

A gyümölcsök fogyasztása egészséges, számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. A legtöbb gyümölcs azonban cukrot is tartalmaz, amit szem előtt kell tartani.

Mit mutat a glikémiás index?

A glikémiás index (GI) arra utal, hogy egy adott étel a szőlőcukorhoz viszonyítva mennyivel emeli meg a vércukorszintet. A különbség abból adódik, hogy a különböző fajta szénhidrátok eltérő sebességgel szívódnak fel. Az alacsonyabb glikémiás indexű ételek jobb hatásúak, de az érték számos tényezőtől függ, pl. az étel elkészítési módja, a főzéshez használt egyéb anyagok, emiatt a táblázatok is eltérő értékeket tartalmazhatnak egy adott ételre.

 

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2009-11-05 11:11:42