diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Gyakori kérdések - élet diabétesszel

Cukorbeteg vagyok, sportolhatok?

Igen, sőt, a diabétesz kezelésének egyik fontos eleme a rendszeres testmozgás, amely számos jótékony hatása mellett segít a vércukorszint megfelelő szinten tartásában is. Fontos azonban, hogy a fizikai aktivitás vércukor-csökkentő hatását figyelembe kell venni az inzulin-adag tervezésekor. Sportolás közben mindig legyen kéznél szőlőcukor arra az esetre, ha hipoglikémia lépne fel. Figyeljen a megfelelő folyadékpótlásra is! További tanácsokat itt olvashat.

Kockázatos-e a műtét cukorbetegségben?

A műtéttel járó stressz hatására felborulhat a cukorháztartás, ezért egy műtét a cukorbetegek számára nagyobb kockázatot jelent. Ennek csökkentésére célszerű a műtét előtt (amennyiben nem sürgősségi műtétről van szó) a vércukorszintet minél jobban beállítani. Szükség lehet egyes gyógyszerek szedésének felfüggesztésére, vagy átmenetileg inzulin-terápiára. További részleteket itt olvashat.

Lehet-e cukorbeteg nőnek gyereke?

Általában igen, bizonyos szabályokat betartva csökkenthető az anyai és magzati szövődmények vizsgálata. A gondozást a tervezett terhesség előtt fél-egy évvel el kell kezdeni. Ekkor felmérik a leendő anya egészségi állapotát, az esetleges szövődményeket, és meghatározzák az ideális vércukor-szintet biztosító kezelést. Ha az életmód-kezelés nem elegendő, inzulinadásra van szükség. A terhesség folyamán folyamatos ellenőrzésre van szükség. Egyes súlyos szövődmények fennállása esetén a gyermekvállalást nem tanácsolják.

Mennyi inzulint kell beadnom?

Az inzulin-kezelés kezdetén beállítják a dózist, amely a kezelés alapján jelenti. A szervezet aktuális inzulin-igényét számos tényező befolyásolja, ezért az adagolást mindig az élethelyzethez kell igazítani. Néhány szempont, amelyet figyelembe kell venni: tervezett étkezések, fizikai aktivitás; stressz, időjárási frontok, nők esetében menstruációs ciklus.

Milyen szűrővizsgálatokat kell elvégeztetnem?

A szövődmények korai felismerése érdekében rendszeres szűrővizsgálatokra van szükség. Ezek közé tartozik az évenkénti szemészeti- és laborvizsgálat, EKG, a láb ellenőrzése. HbA1C vizsgálat inzulinnal kezelt betegeknél legalább évente négyszer, egyéb esetekben kétszer ajánlott. A vizsgálatok részletes listáját itt találja.

Mire figyeljek ha nyaralni megyek?

Nyaraláshoz mindig vigye magával a szükséges gyógyszereket ill. inzulint. Az inzulin 0-30 °C között kell tárolni, ezért repülőre kézipoggyászban vigye fel, és ne hagyja hosszú ideig az autóban. Szükség esetén tárolja hőszigetelő dobozban (hungarocell, termosz). Vigye magával vércukormérőjét elegendő mennyiségű tesztcsíkkal együtt. Legyen Önnél szőlőcukor, keksz, csokoládé. Utazás előtt tájékozódjon a helyi ételek szénhidrát-tartalmáról. Más időzónába történő utazáskor szükség lehet az étkezések ill. az inzulin-adagolás időpontjának módosítására. Célszerű egy kis kártyát tartani útlevelében vagy igazolványába, amely tájékoztat a betegségéről. Tájékoztassa útitársait a betegségéről, a problémák felismeréséről és a teendőkről.

Mit tegyek, ha lázas beteg vagyok?

A fertőzés és a láz felboríthatja az anyagcsere egyensúlyát, ezért ilyenkor fokozottabb odafigyelésre van szükség. Próbálja betartani a szokásos étkezési rendet, ügyeljen a folyadékpótlásra. Ellenőrizze gyakrabban a vércukor-szintjét, ajánlott vizelet-aceton vizsgálatot is végezni. Szükség lehet a kezelés módosítására, az inzulin-adag növelésére is. Ha a vizeletben jelentős mennyiségű cukor jelenik meg, vagy nem sikerül helyreállítani a vércukor-szintet, kórházi kezelés is szükséges lehet. További részleteket a témáról itt olvashat.

Okozhat-e a cukorbetegség impotenciát?

Igen, a diabétesz okozta ideg- ill. érrendszeri rendszeri károsodás impotenciához is vezethet. Mind minden szövődmény megelőzéséhez, ebben az esetben is a legfontosabb a vércukor-értékek megfelelő szinten tartása. A megfelelően kezelt cukorbeteg teljes értékű életet élhet. Ha már kialakult a probléma, akkor sem kell együtt élni vele: keressen fel egy szakembert és érdeklődjön a gyógyszeres és egyéb kezelés lehetőségei felől

Szedhetek-e fogamzásgátló tablettát?

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják az anyagcserét, ill. a vércukorcsökkentő kezelést. Sokáig kifejezetten tiltották a cukorbeteg nők számára az ilyen készítmények használatát. Ma már a legtöbb cukorbeteg szedhet korszerű, alacsony hormontartalmú gyógyszert, de nagyobb körültekintést igényel. Mindenképpen konzultáljon nőgyógyászával, és vegye számba az egyéb fogamzásgátló módszereket is! Ha a tabletta mellett dönt, főleg az első időszakban ellenőrizze gyakrabban vércukor-szintjét, és szükség esetén növelje inzulinadagját!


Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2010-01-04 14:05:39