diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Szószedet - diabétesz, cukorbetegség

Ö 

1

1-es típusú diabétesz

2

2-es típusú diabétesz

A

AcarbozAkutAlapanyagcsereAlfa-sejtek
AminosavAnabolizmusAutoimmun

B

Bázis-inzulinBéta-sejtekBiguanidBody Mass Index (BMI)
Bólus-inzulinBroca-index

C

Csökkent glükóz toleranciaCukorbetegségCukorterheléses vizsgálat

D

Dawn fenoménDiabéteszDiasztolés vérnyomás

E

EKGEmelkedett éhomi vércukor

F

Fehérje

G

Gesztációs diabéteszGlaukómaGlibenclamidGliclazid
GlimepiridGlinidGlukagonGlükóz

H

Hajnali jelenségHarris-Benedict képletHasnyálmirigyHbA1C
HDL-koleszterinHemoglobinHiperglikémiaHipertrófia
Hipoglikémia

I

Impaired Fasting Glucose (IFG)Impaired Glucose Tolerance (IGT)InzulinInzulin érzékenységi faktor
Inzulin-analógInzulinrezisztencia

K

KalóriaKatabolizmusKataraktaKoleszterin
KreatininKrónikus

L

Langerhans-szigetekLDL-koleszterin

M

Metformin

N

Nateglinid

O

Oral Glucose Tolerance Test (OGTT )Oszcilláló állapot

Ö

Öngondozás

P

Pre-diabéteszPremix inzulin

R

RepaglinidRosiglitazon

S

Somogyi hatásStrokeSzénhidrátSzénhidrát/inzulin arány
Szisztolés vérnyomásSzívinfarktusSzulfanilureaSzürkehályog

T

Terhességi diabéteszTesttömeg-index

V

Vércukor-szintVérnyomásVérplazma

Z

Zöldhályog
Elsősorban fiatal korban kialakuló diabétesz-típus. Legtöbbször a hasnyálmirigy béta-sejtjei elleni autoimmun reakció következménye, de egyes esetekben más kiváltó oka is lehet. Jellemzője, hogy az inzulin-termelés megszűnik, ezért mindig inzulin-terápiát igényel az életben maradáshoz. Gyorsan, akár napok alatt fejlődik ki.
A leggyakoribb diabétesz-típus, idősebb korban jellemző. Lassan alakul ki, évekig tünetmentes lehet. Inzulinrezisztencia jellemzi, vagyis van valamennyi inzulintermelés, de az nem fejti ki megfelelően a hatását. Kezelésének első lépése az életmódváltozás (egészségesebb táplálkozás, több fizikai aktivitás, szükség esetén testsúly-csökkentés). Ha ez nem elegendő, akkor lehetőség van gyógyszeres terápiára. Ha többfajta gyógyszer kombinációja sem segít elérni az ideális vércukorszintet, akkor inzulin adása válik szükségessé.
Az acarboz (pl. Glucobay) egy enzim gátlásával csökkenti étkezést követően a vércukorszintet. Főleg azoknál a betegeknél hasznos, akiknek az étkezés utáni vércukor-szintje magas, míg az éhomi érték megfelelő. Alkalmas csökkent glükóztoleranciájú betegeknél a diabétesz kialakulásának megelőzésére is. Hipoglikémiát nem okoz, de emésztőrendszeri mellékhatások jelentkezhetnek. Veszélye, hogy ha más okok miatt kialakul a hipoglikémia, akkor a cukor felszívódásának gátlása miatt a szőlőcukor fogyasztása nem szünteti meg azt.
Az akut betegségek hirtelen, gyorsan alakulnak ki és rövid ideig tartanak. A legtöbb esetben lehetőség van a teljes gyógyulásra, azaz nem járnak maradandó károsodással.
Az az energiamennyiség, ami az alapvető életfunkciók (pl. légzés, vérkeringés) fenntartásához szükséges. Tehát ennyi kalóriát használnánk fel egész nap az ágyban fekve. A tényleges energiaigényt több tényező befolyásolja, az egyik legfontosabb fizikai aktivitás szintje.
Glukagon hormont termelő sejtek a hasnyálmirigyben
A fehérjék építőkövei az aminosavak. Az emberi szervezet fehérjéi 20 féle aminosavból épülnek fel, ebből 9 ún. esszenciális, azaz a szervezet nem képes elegendő mennyiségben (vagy egyáltalán nem tudja) előállítani. Ezeket a táplálékkal kell bevinni.
Az a folyamat, melynek során az élőlények egyszerű molekulákból olyan összetett molekulákat építenek fel, melyek szükségesek a működésükhöz vagy felépítésükhöz. A katabolizmus ellentéte.
A szervezet védekező rendszerének hibás működése, a test saját sejtjeit támadja meg és pusztítja el. Pl. az 1-es típusú diabéteszt a hasnyálmirigy béta-sejtjei elleni autoimmun reakció okozza
Az étkezési szünetekben és éjszaka végbemenő, kismértékű inzulin-elválasztás, ill. az ezt pótló inzulinkezelés (közepes vagy hosszú hatású inzulinnal).
Inzulin hormont termelő sejtek a hasnyálmirigyben.
Vércukorszintet csökkentő hatóanyagcsoport. Mivel nem az inzulintermelés fokozásával fejtik ki hatásukat, ritkán okoznak hipoglikémiát. Viszonylag gyakoriak az emésztőrendszeri mellékhatások (pl. hasmenés), de ez az adagolás fokozatos növelésével csökkenthető. Nem alkalmazhatók máj- vagy vesekárosodásban, súlyos tüdőbetegségben szenvedő vagy rendszeresen alkoholt fogyasztó betegeknél. Leggyakrabban ez a cukorbetegség gyógyszeres kezelésének első lépése. Legkorszerűbb képviselője a metformin (pl. Adimet, Maformin, Metrivin stb.)
Étkezések előtt beadott gyors vagy ultragyors hatású inzulin, amely ellensúlyozza a táplálékból felszívódó szénhidrátok okozta vércukor-szint emelkedést.
Az ideális testsúly megállapításának egyszerű módszere. A magasságot és a nemet veszi figyelembe.
Az éhomi vércukorérték 7 mmol/l alatt, 2 órás érték 7,8-11,1 mmol/l. Pre-diabétesz állapotra utal.
75g glükóz (cukoroldat formájában történő) elfogyasztása előtt és utána 2 órával történő vércukorszint-mérés. Csökkent glükóz tolerancia kimutatására alkalmas vizsgálat.
A szénhidrát-anyagcsere betegsége, megemelkedett vércukorszint jellemzi. Oka, hogy nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin, vagy nem fejti ki megfelelően a hatását. A magas vércukorszint károsítja az ereket, ami súlyos szövődményekhez vezethet. Több típusa van, a gyakoribban az 1-es, 2-es típusú és a gesztációs diabétesz
A szív elernyedésekor mérhető vérnyomás. Az ajánlott értéke 90 Hgmm alatti.
A szív működését vizsgáló, leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai vizsgálat. A mellkasra és a végtagokra helyezett elektródák segítségével méri a szív elektromos aktivitását. Segítségével kimutathatók a szívritmus-zavarok.
Az éhomi vércukorérték 6,1-7 mmol/l, 2 órás érték 7,8mmol/l alatt. Pre-diabétesz állapotra utal.

A fehérjék a szervezet egyik fő építőelemei, és számos létfontosságú vegyület (enzimek, hormonok) fehérjéből épül fel. A fehérjék aminosavakból állnak, ezek egy részét a szervezet nem tudja előállítani (esszenciális aminosavak), ezért a táplálékkal kell bevinni. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, tej, tojás, sajt stb.) tartalmazzák az össze aminosavat. A növényi eredetű élelmiszerek is tartalmaznak fehérjét, de nem az összes aminosavat. A kiegyensúlyozott étrendben 15-20% fehérje bevitele javaslt.

Zöldhályog. A szem nyomásának növekedése; látáskárosodáshoz, vaksághoz vezet. Szemcseppel, vagy annak hatástalansága esetén műtéttel kezelhető. A diabétesz gyakori szövődménye.
Tartós és erős hatású szulfanilurea típusú gyógyszer. Növeli a szervezet saját inzulintermelését, túl nagy adagban hipoglikémiát okozhat. Ebbe a csoportba tartozik pl. a Gilemal és a Glucobene.
Szulfanilurea típusú hatóanyag, kevésbé intenzív hatású. Növeli a szervezet saját inzulintermelését. Lassítja a véralvadást, ezzel csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát is. Ez a hatóanyaga pl. a Diaprel-nek és a Gluctam-nak.
Hosszú hatású szulfanilurea hatóanyag, így elég naponta egyszer alkalmazni. Növeli a szervezet saját inzulintermelését.Előnyös lehet a szívbetegeknél történő alkalmazása, mivel más készítményekkel ellentétben nem fedi el a szívelégtelenséget jelző mellkasi fájdalmat. Ilyen készítmény pl. az Amaryl.
Inzulintermelést serkentő hatóanyag-csoport. Gyors, rövid idejű inzulinkiáramlást okoznak, így étkezés előtt alkalmazva az étkezés utáni vércukor-emelkedést kompenzálják. Önmagukban azonban általában nem elegendőek a normál vércukorszint beállítására. Ebbe a csoportba tartozik többek között a nateglinid (pl. Starlix) és a repaglinid (pl. NovoNorm).
A hasnyálmirigy alfa-sejtjei által termelt hormon, emeli a vércukorszintet, segíti a tárolt szénhidrát felszabadítását. Injekcióban beadva segít megszüntetni a hipoglikémiát.
Szőlőcukor, a szervezet fő energiaforrása. A vérkeringés segítségével jut el a sejtekhez. Az emésztés során az összetett szénhidrátok (pl. keményítő) is glükózzá bomlanak.
A vércukor késő hajnali, kora reggeli megemelkedése. Oka, hogy a lefekvés előtt beadott inzulin hatása ekkorra nagyrészt megszűnik.
Az alapanyagcsere kiszámításához használható módszer. A testsúly, a magasságot, az életkort és a nemet veszi figyelembe.
A hasüregben elhelyezkedő szerv, amely emésztőnedveket és hormonokat (glukagon, inzulin) termel.
Laborvizsgálattal mért érték, a glükózzal kötésben lévő hemoglobin aránya a vérben. A vérvételt megelőző kb. 2-3 hónap vércukorszintjének minőségére utal. Normál értéke 6%. Diabéteszben ajánlott évente 2-5 alkalommal meghatározni. Fontos tudni, hogy mivel csak átlagot mutat, nem jelzi a vércukorszint ingadozásait, vagyis nem helyettesíti a rendszeres vércukorszint-mérést.
"Jó koleszterin", az érfalba lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ezáltal véd az érelmeszesedés ellen. A normális értéke 1,3 mmol/l feletti. (Férfiak esetében kicsivel alacsonyabb is lehet)
A vér oxigénszállító fehérjéje, a vörösvértestekben található. Képes glükózt is megkötni, ennek mértékét a HbA1C érték mutatja.
Nagyon magas (20-30 mmol/l feletti) vércukorszint. Okozhatja fertőzés, láz, nem megfelelő kezelés, vagy nem diagnosztizált diabétesz. Tünetei: szapora pulzus, émelygés, hányás, kipirult bőr, szomjúság. Acetonos lehelet kísérheti. Ha sokáig fennáll, akkor eszméletvesztéshez, kómához is vezethet, és kórházi kezelést igényel.
Valamely szerv megnagyobbodása, megvastagodása. Érszűkület esetében a szívnek nagyobb munkát kell végeznie, emiatt a szívizom megvastagszik. Idővel szívelégtelenséghez vezet.
3 mmol/l alatti vércukorszint. Tünetei lehetnek: izzadás, szédülés, szívdobogás, remegés, kettős látás, fejfájás, súlyos esetben eszméletvesztéshez, kómához vezet. Kezelése: gyorsan felszívódó szénhidrát (pl. szőlőcukor-tabletta) fogyasztása, eszméletlen beteg esetében glukagon injekció vagy glükóz-infúzió beadása.
A hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt hormon, csökkenti a vércukorszintet, segíti a sejtek glükóz-felvételét. Injekcióban beadva a diabétesz kezelésének egyik fő formája.
Az inzulinérzékenység megadja, hogy 1 egység inzulin megközelítőleg mennyivel csökkenti a vércukorszintet. Értéke egyénenként eltérő, átlagosan 3 mmol/l körül alakul.
Az inzulin-molekula szerkezetének kis módosításával létrehozott vegyületek, amelyek a természetes inzulinnál gyorsabb felszívódású. Léteznek már hosszú hatású inzulin-analógok is.
A sejtek nem, vagy kevésbé reagálnak az inzulin hatására.
A szervezet a működéséhez szükséges energiát az elfogyasztott tápanyagok elégetéséből nyeri. Az így felszabaduló energia mértékegysége a kilokalória (kcal = 1000 cal). 1 kalória az az energiamennyiség, ami 1 gramm víz hőmérsékletének 1 °C-kal való növeléséhez szükséges. 1g szénhidrát vagy fehérje 4,1 kcal, 1g zsír 9,3 kcal energiát tartalmaz.
Az a folyamat, melynek során az élőlények a molekulákat egyszerűbb anyagokká bontják le. Az anabolizmus ellentéte.
Szürkehályog. A szemlencse elhomályosulása, amely vaksághoz vezet. A diabétesz gyakori szövődménye. Műlencse beültetésével kezelhető.
A szervezet egyik építőköve, a vérben szállítódik. Ha túl sok van belőle, lerakódhat az érfalakba, ami érelmeszesedést, érszűkületet okoz. Az összkoleszterin-szint normális értéke 5,2 mmol/l alatti. 6,2 mmol/l felett jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát. Legfontosabb összetevői a HDL- és az LDL-koleszterin.
Az izmokban található kreatin nevű fehérje lebomlási terméke, amely a vesén keresztül távozik. Magas vérszintje a vese nem megfelelő működését jelezheti. Normál értéke 53-133 µmol/l.
Hosszú ideig fennálló. A krónikus betegségek évekig, gyakran a beteg élete végéig tartanak, teljes gyógyításuk sokszor nem lehetséges, emiatt fontos a megelőzés. Jellemzőjük, hogy lassan, tünetmentes szakasszal kezdődnek és kezelés nélkül folyamatosan rosszabbodnak. A terápia célja a betegség előrehaladásának lassítása, a beteg életszínvonalának szinten tartása, a gyakran halált okozó szövődmények megelőzése és korai felismerése. A krónikus betegsége közé tartozik a cukorbetegség is.
A hasnyálmirigy hormontermelő része, csoportokban elhelyezkedő sejtekből áll. Az alfa-sejtek glukagont, a béta-sejtek inzulint termelnek.
"Rossz koleszterin", ha túl nagy mennyiség van belőle a vérben, és a sejtek nem használják fel, lerakódhat az érfalakba. A normális értéke 3 mmol/l alatti.
Biguanid típusú hatóanyag, a csoport legkorszerűbb és leggyakrabban alkalmazott képviselője. Ritkán okoz hipoglikémiát. Viszonylag gyakoriak az emésztőrendszeri mellékhatások (pl. hasmenés), de ez az adagolás fokozatos növelésével csökkenthető. Nem alkalmazható máj- vagy vesekárosodásban, súlyos tüdőbetegségben szenvedő vagy rendszeresen alkoholt fogyasztó betegeknél. Többek között aAz Adimet, Maformin, Metrivin gyógyszerek hatóanyaga.
A glinidek csoportjába tartozó hatóanyag, gyors, rövid idejű inzulin-kiáramlást okoz. Pl. a Starlix hatóanyaga.
A vércukorszint nagymértékű ingadozása, túl alacsony és túl magas értékek rövid időn belüli előfordulása. Nem megfelelően beállított kezelésre utalhat.
Az öngondozást mindazon tevékenységek összessége, melyeket a diabéteszes beteg professzionális orvosi felügyelet nélkül végez annak a célnak az érdekében, hogy a diabétesz betegségével kapcsolatban egészségi állapota aktuálisan - és a jövőben - optimálisan alakuljon, a szövődmények kialakulását elkerülje vagy lassítsa. Fontos része az önellenőrzés, azaz a vércukor-szint rendszeres mérése, amely a döntések alapján képezi. Ide tartozik továbbá a megfelelő életmód kialakítása (egészséges étkezés, rendszeres testmozgás), valamint az orvosi beavatkozást igénylő jelenségek felismerése.
Normálisnál magasabb vércukorérték, a szénhidrát-anyagcsere zavarát jelzi, de még nem alakult ki diabétesz. Megjelenési formái az emelkedett éhomi vércukor (IFG) és a csökkent glükóz tolerancia (IGT).
Hosszú és gyors hatású inzulinkészítmények meghatározott arányú keveréke. Lehetővé tesz a bázis- és bolus-inzulin egy injekcióban történő beadását. Hátránya, hogy a két komponens mennyiségét csak együttesen lehet változtatni.
Glinid típusú hatóanyag, gyors, rövid idejű inzulin-kiáramlást okoz. Pl. a NovoNorm hatóanyaga.
A diabétesz kezelésére alkalmazott gyógyszerek legújabb csoportjába tartozik, például az Avandia hatóanyaga. A szervezet inzulin-érzékenységét növeli. Magyarországon jelenleg csak kombinációban alkalmazható.
Hipoglikémiát követően, annak következtében kialakuló magas vércukor. Oka, hogy a hipoglikémia beindítja a stressz-hormonok termelését, amelyek a vércukor emelkedését okozzák. Nevét egy magyar származású biokémikusról kapta.
Agyi vérkeringési zavar, köznyelven agyvérzés, szélütés. Okozhatja vérrög (agyi infarktus), vagy egy agyi ér megrepedése.
A szervezet legfontosabb energia-forrása, a bevitt energia 60-70%-át adja. Ide tartoznak az egyszerű szénhidrátok (szőlőcukor, gyümölcscukor) és az összetett szénhidrátok (keményítő). A szervezet a fel nem használt szénhidrátokat glükogén formájában raktározza. Ha a glükogén-raktárak feltöltődtek, a felesleg zsírrá alakul.
A szénhidrát/inzulin arány megadja, hogy 1 egység inzulin hány gramm szénhidrát hatását fedezi. Értéke egyénileg változik, gyakran étkezésenként is eltérő. Átlagos értéke 8 és 25 között alakul.
A szív összehúzódásakor mérhető vérnyomás. Az ajánlott értéke 140 Hgmm alatti.
A szív vérellátását biztosító koszorúerek szűkülete, elzáródása következtében kialakuló szívizomelhalás.
Az inzulintermelés serkentő hatóanyagcsalád. A nem elhízott 2-es típusú cukorbetegeknél jól alkalmazható, mivel betegségük hátterében legtöbbször a csökkent inzulintermelés áll. Számos fajtája van, többek között a glibenclamid (pl. Gilemal, Glucobene); a gliclazid (pl. Diaprel, Gluctam); a glimepirid (pl. Amaryl). Nem megfelelő alkalmazásuk hipoglikémiát okozhat.
Terhesség során fellépő inzulinrezisztencia, szülést követően jellemzően megszűnik. Növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Kiszűrésére a terhesség 24-28. hetében glükóztolerancia-vizsgálat elvégzése javasolt. Nincs "köztes", pre-diabétesz állapot; minden, a normálisnál magasabb értéket diabétesznek tekintenek.
A testalkatra vonatkozó mutató, kiszámítása: kilogrammban mért testsúly osztva a méterben mért testmagasság négyzetével. Normál értéke 20-25 kg/m2, ezalatt sovány, efelett túlsúlyos ill. elhízott.
A vérben keringő glükóz mennyisége, legtöbbször mmol/l egységben adják meg. Normál értéke éhgyomorra 6,1, étkezés után 2 órával 7,8 mmol/l alatt.
Az áramló vérnek az erek falára kifejtett nyomása. Két értékkel jellemezhető, a szisztolés és a diasztolés vérnyomással. Ajánlott értéke 140/90 Hgmm alatti.
A vér folyékony, azaz alakos elemek nélküli része. 90% vizet és benne oldott anyagokat (pl. fehérjék, glükóz, hormonok) tartalmaz.

Ö 

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!