diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Öngondozás

Ha Ön tud arról, hogy cukorbeteg, akkor feltehetően

  • Utána olvasott betegségének
  • Beszedi az előírt gyógyszereket, beadja magának az inzulin-injekciókat
  • Ügyel arra, hogy mennyit mozog
  • Étrendjében alkalmazkodott betegségéhez
  • Inzulin kezelés esetén az alkalmazott inzulin mennyiségét módosítja egészségi állapotának és életmódjának megfelelően
  • Megbeszéli más diabéteszesekkel tapasztalatait
  • Bejelentkezik és eljár az orvos által előírt vizsgálatokra

Azáltal, hogy ön ezeket a tevékenységeket végrehajtja, bizonyos szempontokból Ön önállóan gondozza a diabétesz betegségét, más szóval megvalósítja a diabétesz öngondozást.

 

Mi az, hogy "diabétesz öngondozás"?

A diabéteszes beteg öngondozást a következőképpen definiálhatjuk: "mindazon tevékenységek összessége, melyeket a diabéteszes beteg professzionális orvosi felügyelet nélkül végez annak a célnak az érdekében, hogy a diabétesz betegségével kapcsolatban egészségi állapota aktuálisan - és a jövőben - optimálisan alakuljon, a szövődmények kialakulását elkerülje vagy lassítsa."

Mi a diabétesz öngondozás célja?

Az öngondozás célja, hogy az ön vércukor értékei az egészségileg megfelelő tartományba kerüljenek, a diabétesz szövődményeinek kialakulását elkerülje, vagy késleltesse. Az öngondozást ezenkívül - abból a tényből adódóan, hogy azt Ön végzi - célszerű úgy kialakítani, hogy az Ön életmenetéhez a lehető legjobban alkalmazkodjon.

Miért fontos?

A betegségével kapcsolatos tevékenységeknek - egy "átlagos" diabéteszes beteg esetén - mintegy 90%-át az öngondozás tevékenységei teszik ki. Hiába a legjobb orvosi kezelés, a legjobb orvosságok, műszerek és diagnosztika, ha a cukorbeteg az öngondozást alacsony színvonalon végi. Ha nem tartja be a diétát, nem mozog kellőképpen, nem megfelelően szedi gyógyszereit, és nem tanul betegségéről, akkor jó esélye van arra, hogy a diabétesz legsúlyosabb szövődményei alakuljanak ki nála. Ha azonban az idejében felismert cukorbeteg magas színvonalon végzi öngondozását, akkor olyan, egészségesre jellemző életminőséget alakíthat ki, mely figyelembe veszi egyéni elvárásait és a beteg jó eséllyel elkerülheti a súlyosabb szövődményeket.  Egyszerűen szólva, az ön aktív részvétele nélkül a cukorbetegségének kezelésének eredményessége igencsak valószínűtlen.

Kitekintés a világba

Világszerte elfogadott az az elvárás, hogy a krónikus betegséggel élőket bevonják a gondozásukba. Ugyancsak egyre inkább terjedő nézet, hogy a nyilvánosság, pl. egyének, közösségek, vagy pl. az önkéntes szektor szintén részt vehessen a krónikus betegek számára kialakítandó kezelés megtervezésében és kiértékelésében, a hozzájuk való eljuttatásában, ezáltal megteremtve az egészséges életmód támogatását is. A betegek és a nyilvánosság bevonását a krónikus betegség  megelőzésbe és kezelésébe számos érv támasztja alá. Egy széleskörű német tanulmány négy alapvető meghatározást állapított meg a "modern" páciensre klinikai környezetben: törvény és etika (a pácienseknek joguk, illetve morális joguk van az autonómiájukhoz és önmeghatározásukhoz); tudás és információ ( a pácienseknek biztosítani és támogatni kell az információhoz való hozzáférést); minőségi javulás (a páciensek ezt jól informáltságukon alapuló saját választásukkal is elérhetik); a páciensek csökkenthetik a rájuk fordítandó egészségügyi  kiadásokat, (pl. olyan feladatok átvállalásával, amelyeket korábban szakorvosok láttak el, vagy a rájuk eső egészségügyi büdzsé indokoltabb felhasználásában).

Mit kínál a DIABALL?

A DIABALL rendszerünket azért készítettük el, hogy az öngondozás folyamatát informatikai eszközökkel támogassuk, ezáltal lehetővé tegyük az Ön számára, hogy öngondozásában magasabb színvonalat érjen el és így az Ön egészségi állapota optimálisabbá váljon. A DIABALL rendszer szolgáltatásainak részletezését itt találhatja.

Öngondozás kiértékelése

Ha kíváncsi arra, hogy az Ön az öngondozást milyen színvonalon végzi, töltse ki az alábbi kérdőívet .

Hogyan tudhatok meg többet az öngondozásról?

Honlapunk számos információt tartalmaz az öngondozásról. Kezdésnek ajánljuk ezt az  oldalunkat. Hamarosan felkerül a portálunkra a diabétesz oktatóanyagunk, melyben külön fejezeteket szentelünk az öngondozásnak. Amennyiben érdeklődik, regisztráljon portálunkra , hogy értesíthessük oktatóanyagunkról. Addig is, portálunkon tájékozódhat a diétáról, a testmozgásról és a diabétesszel élés egyéb dolgairól .

Mit tehetek? Hogyan javíthatom az öngondozásom hatékonyságát?

Tudjon meg minél többet betegségéről! Olvasson utána itt a honlapon, más internetes oldalakon, könyvben, kiadványban! Kérdezze meg háziorvosát, kezelőorvosát.

Regisztráljon be a DIABALL rendszerbe, kezdje el használni. Építse be mindennapjaiba a DIABALL rendszer szolgáltatásainak használatát, diabéteszes naplójának vezetését. Tűzzön ki maga elé célokat öngondozásával kapcsolatban és vegye igénybe a rendszer célmenedzsment szolgáltatásait. Vegye igénybe a rendszer kiértékelő funkcióját, és a legközelebbi orvosi vizitre készüljön fel! Nyomtassa ki a rendszer által adott naplót és jelentést!

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2010-01-04 14:05:39