diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

A cukorbetegség és a láz

Cukorbetegségben gyakrabban alakulnak ki fertőzések, különösen nem megfelelő vércukor-szint esetén. A magas vércukor-szint megkönnyíti a baktériumok és gombák megtelepedését, gyakori a vírusfertőzés bakteriális felülfertőződése. Természetesen mint mindenki másnál, megfelelő kezelés esetén is előfordulhatnak fertőzések. Megelőzésként ajánlott az évenkénti influenza elleni védőoltás.

A fertőzés és a láz felboríthatja az anyagcsere egyensúlyát, ezért ilyenkor fokozottabb odafigyelésre van szükség. A fertőzés hatására csökken az inzulin-érzékenység, emelkedik a vércukor-szint. Másrészt csökken az étvágy, hasmenés, hányás léphet fel, ami megakadályozza a megfelelő szénhidrátbevitelt. A kétféle hatás a vércukor-szint jelentős ingadozásához vezethet.

Mi a teendő, ha lázas vagyok?

Ha több napig fennáll a betegség, keresse fel orvosát az okok felderítése céljából. Baktérium okozta fertőzés esetén szedjen anitbiotikumot.

Próbálja betartani a szokásos étkezési és kezelési rendet. Még akkor is szüksége van inzulinra, ha kevesebbet tud enni. Különösen figyeljen oda a folyadékpótlásra! Ha nem tud szilárd táplálékot fogyasztani, igyon cukortartalmú folyadékot (tea, gyümölcslé).

Ellenőrizze gyakrabban a vércukrát, akár 2-3 óránként. Célszerű vizelet-aceton vizsgálatot is végezni. Amennyiben a tesztcsík +++ értéket mutat, kórházi kezelésre van szükség még akkor is, ha a vércukor nem magas.

Hogyan változtassak a kezelésen?

Inzulinkezelés esetén gyakoribb önellenőrzésre, és az eredmény alapján történő korrekcióra van szükség. Magas vércukorszint esetén növelje a gyorshatású inzulinadagját. Három óra múlva mérjen újra, és szükség esetén korrigáljon tovább. Ha a vizeletben aceton van, adjon be 10-15 E gyorshatású inzulint, és forduljon orvoshoz! Gyermekek, idősek és frissen diagnosztizált betegek számára ajánlott orvosi segítséget kérni.

Diétával kezelt betegek esetében átmenetileg inzulin-kezelés lehet szükséges.

Emésztőrendszeri tünetek (hányás, hasmenés) jelentkezése esetén, vagy ha nem tud táplálkozni, az acarboz szedését abba kell hagyni. Súlyos betegség, magas láz vagy alacsony (1000 kcal alatti) energiabevitel esetén a metformin szedését is fel kell függeszteni. Ha mellette inzulint is kap a beteg, annak adagját növelni kell. A nem elegendő folyadékbevitel vagy fokozott folyadékvesztés okozta kiszáradás miatt a szulfanilurea típusú gyógyszerek nem tudnak kiürülni, ami hipoglikémiához vezethet. Másfelől viszont csökken az inzulinérzékenység, így az adag módosítását az önellenőrzés eredményétől kell függővé tenni.

 

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2009-11-03 12:09:27