diaball diabétesz öngondozás

 DIABALL Rendszer

Biztos társ a diabétesz öngondozásban. Napi 24-órás felügyeletet biztosít. Innen  közvetlenül beléphet a rendszerbe.

 

Inzulin tanácsadás

Legújabb kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi inzulinra van szüksége egy-egy étkezés előtt, igazodva az életmódjához.

Tovább>>

 

Honnan hallott a DIABALL-ról?

Szórólap

Orvos, ápoló

Cukorbeteg ismerős

Egészséges ismerős

Internetes kereső

Más honlap

Egyéb:

 

A DIABALL célja, hogy folyamatosan bővülő szolgáltatásaival segítse a cukorbetegek öngondozását. Nézze meg, mit kínálunk Önnek!

Tovább>>

Lábápolás cukorbetegségben

A cukorbetegség egyik súlyos szövődménye a láb károsodása, amely évente több ezer embernél vezet amputációhoz. A megelőzés legjobb módja a vércukorszint megfelelő szinten tartása, de ugyanilyen fontos a láb rendszeres ellenőrzése, a problémák korai felismerése. Általában csak évek múlva alakul ki, de célszerű már a kezdetektől odafigyelni rá. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mire a betegséget diagnosztizálják, sok esetben már több éve fennáll.

A károsodás két okra vezethető vissza: egyrészt a magas vércukorszint károsítja az ereket, emiatt romlik a láb vérellátása, másrészt a cukorbetegség idegrendszeri károsodásokat okoz. Az első esetben hűvös tapintás és járás közben érzett fájdalom jelentkezik. Az idegi problémák égő, szúró, zsibbadó érzést okoznak, amely járás közben néha gyengül. A bőr ilyenkor meleg tapintású. Csökken a fájdalomérzet, ezért a beteg sokszor nem veszi észre a kisebb sérüléseket, amelyek emiatt könnyen elfertőzödhetnek, fekélyek alakulhatnak ki. A cukorbetegség önagában is növeli a fertőzések kockázatát, és a gyógyulás is lassabb

Megelőzési lehetőségek.

Speciális talpbetét vagy cipő: az egyénre szabott védőbetét, vagy súlyosabb esetekben cipő kényelmesebbé teszi a járást, és védi a lábat. Mindkét eszköz igényelhető társadalombiztosítási támogatásra. Ehhez diabetológus szakorvos javaslatára van szükség, majd ortopéd, traumatológus, illetve rehabilitációs sebész szakorvos írhatja fel. Amennyiben már észlel tüneteket, kérje orvosától! Fontos tudni, hogy a cipő hordási ideje 1 év, a betété fél év, utána javasolt újat csináltatni! Enyhébb esetekben már az is elegendő lehet, ha kényelmes (sport)cipőt hord.

Rendszeres lábvizsgálat: vizsgáltassa meg évente egyszer vagy kétszer a lábát! A teljeskörű vizsgálat kiterjed a körmökre, a bőr állapotára, a bőrkeményedésekre, az esetleges elváltozásokra és az erek állapotának felmérésére is.

Fokozott higiénia: naponta mossa meg a lábát meleg, de nem forró vízben, majd gondosan törölje szárazra egy puha törölközővel, ügyelve a lábujjak közére is! Vágja a körmét mindig egyenesre, hogy elkerülje a benövést, és reszelje simára, nehogy sérülést okozzon az éles körömszél! A bőrkeményedéseket kíméletesen távolítsa el! Gombás fertőzés, szemölcs esetén forduljon szakemberhez! Ha szükséges, vegye igénybe szakember (pl, gyógypedikűrös) segítségét!

Kímélje a lábát: viseljen puha pamutzoknit és kényelmes cipőt! Ne járjon mezítláb, kerülje a tűző napot és a forró vizet!

Különösen fontos odafigyelni a testmozgás közben és után. A nem megfelelően (pl. alkalmatlan cipőben) végzett mozgás közben sérülések alakulhatnak ki a lábon. Válasszon olyan mozgásformát, amely kíméli a lábat!

 

Ha megfogadja ezeket a tanácsokat, megelőzheti a szövődmények kialakulását, és végső soron a lába elvesztését. Tegye a lábápolást a cukorbetegség öngondozásának részévé!

Hasznosnak találta ezt a lapot? Küldje el ismerőseinek is!  

Utolsó módosítás: 2010-01-04 14:05:39